Risikko Imatralla – Uutisvuoksi

Uutisvuoksi esitti sosiaali-ja terveysministeri Paula Risikolle kymmenen kiperää kysymystä.

ANNIINA MEURONEN

  • Miten turvataan tasavertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille asuinpaikasta huolimatta?

Senhän tähden tätä kunta- ja palvelurakenneuudistusta tässä pää punaisena tehdään, että pystyttäisiin tarjoamaan palvelut tasavertaisesti laadukkaana ja että ihmisillä olisi niitä mahdollisuus saada. Varmasti joudutaan säätämään myös lähipalveluista jotakin.

  • Onko terveyspalvelujen yksityinen sektori jo liiankin vahva?

Ei ole liian vahva, mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että terveydenhuolto pi- , tää olla julkisissa käsissä. Tulevaisuudessakin tarvitaan yksityisiä täydentämään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja, mutta piuhat pitää olla kunnilla käsissä. Tällä hetkellä noin 25 prosenttia on yksityisen tuottamaa ja ennustan, että tulevaisuudessa luku pysyy samana.

  • Lääkäreitä ei riitä julkivelukseen. Kallis koulutus on yhteiskunnan maksamaa. Onko lääkäreillä ja Lääkäriliitolla liikaa valtaa?

Ei. Nyt on jo nähty, ettei tilanne ole yhtä paha kuin kolme neljä vuotta sitten oli. Erilaisia toimenpiteitä on kunnissa tehty.

  • Hallitus sai sovun vanhuslaista. Mitä tekee "puolikas" hoitaja?

Ei puolikas hoitaja tee tietenkään mitään. Nyt ollaan tasapainoisesti kehittämässä sekä kotihoitoa, laitoshoitoa että omaishoitoa. Tämä lähtee tasapainoisesti eteenpäin. Suurin osa varatuista miljoonista menee nimenomaan henkilöstön palkkaamiseen. Ei voi olla niin, että kaikki raha menee laitoshoitoon. Kotihoidossakin tarvitaan.

  • Selviääkö Suomi vanhuspommista?

Kyllä selviää, mutta paljon pitää tehdä. Minä en koe, että tämä on mikään pommi. Meistä kaikista tulee vanhoja ja mielestäni on hieno asia, että kansanterveys on niin hyvä ja elinikä pitenee. Koko ajan pohditaan mitä kaikkea pitää tehdä kestävästi ikääntyvän Suomen hyväksi.

  • Järkyttävä pikkutytön murha on herättänyt kysymyksen sosiaalipalvelujen toimivuudesta. Onko vikaa lainsäädännössä vai viranomaisten toiminnassa?

kyttävä tapaus. En kuitenkaan ota kantaa yksittäiseen tapaukseen. Se olisiko tätä voitu estää, mikä oli kriittinen piste ja olisiko lainsäädännöllä ollut siihen jotain annettavaa, pitää katsoa nyt. Laki on yksiselitteinen vi- Sosiaali- ja terveysministeriön ja Valviran toimesta arvioidaan lähiaikoina tarvitseeko tiukentaa.

  • Imatralla yhden toimialan alla on jatkossa sekä sosiaali-ja terveystoimen että sivistystoimen asiat. ten ministeriö valvoo tällaisten kunnallisten uudistusten onnistumista?

Iso kunta- ja palvelurakenneuudistus on käynnistymässä ja syksyn jälkeen varmasti tehdään erilaisia päätöksiä siihen liittyen, joten ten asia menee eteenpäin. Äsken Lappeenrannan suunnalla pohdittiin mitä tapahtuu Eksotelle ja varmasti myös pohdituttaa Imatran tilanne, sillä täällä on tehty omia ratkaisuja.

  • Mikä on sosiaali-ja termielisin velvollisuus?

Ei sellaisia olekaan

  • Asteikolla 1-10, kuinka ihana Jyrki Katainen on?

Kymppi.

  • Asteikolla 1-1O, kuinka kamala Timo Soini on?

Ei Soini ole kamala. HänComments