Ruokolahtelainen 2013-03-28

Hilma-Maria Heistonen 100 vuotta

Sataan vuoteen mahtuu paljon

Palvelukeskuksessa Ruokolahdella vietettiin viime lauantaina Hilja-Maria Heistosen 100-vuotisjuhlia. Koko palvelukeskuksen väki osallistui yhteiseen kahvitilaisuuteen ja ohjelmatuokioon, jossa Imatran NNKY:n kanteleryhmä Mummomuskari esiintyi Niina Mangströmin johdolla.

Kantelemummot soittivat ja laulattivat yleisöä ja lopuksi virpoivat sata vuotta täyttävän Hilja-Marian.

Hilja-Marian tytär Viola Heistonen kirjoitti onnittelut äidilleen omaan blogiinsa ja lupasi tekstin toimituksen käyttöön. Hilja-Marian sataan vuoteen mahtuu paljon. Hän syntyi tsaarin vallan aikana 23 maaliskuuta 1913 Suomessa Inkerin Lempäälän kunnassa, Oinalan kylässä.

Hilja-Marian lapsuus oli onnellinen, vaikka hän menetti oman äitinsä varsin nuorena. Perheessä oli kymmenen lasta, mukana ottopoika, isä, äiti ja mummo. Perheyhteisö oli tosi vahva. Isä ja äiti tekivät ahkerasti työtä ja lapset hoitivat toinen toisiaan mummon tuella.

Sitten koittivat vaikeat vaiheet Inkerin kansalle: kollektivisointi ja kolhoosit, inkeriläisten vainot. Suomenkieliset koulut ja kirkot suljettiin. Inkerin kansa joutui elämään Stalinin terrorin ja sotien pelkojen keskellä. Heistosen perhekin joutui karkotetuksi Siperian suuntaan kuten niin monet muutkin.

Silloin Hilja-Marialla oli pienet lapset, mutta evakkoreissusta selvittiin. Sodan jälkeen kotiseudulle pääsy oli kielletty. Alkoi vaellus Viron kautta Venäjälle. Hilja-Maria ehti nähdä myös Neuvostoliiton romahduksen ja Inkerin kansan nousun. Edessä oli vielä muutto Suomeen kasvattaman lapsenlapsia.

– Ehkä selviämisen taidon ja kovan työnteon äitini on oppinut Neuvostoliiton kurituksessa. Perheen ja sisarusten vahva yhteisö oli tukena, toteaa tytär Viola kirjoituksessaan. Viola kertoi, että hyvät lapsuuden muistot kannattelevat täällä vieraalla maalla hänen äitiään. Hän kaipaa omaa sukua, isää ja sisaruksia perhe- ja sukuyhteyttä ja yhteisöllisyyttä. Tämä oli inkeriläisiä ja inkeriläisyyttä koossa pitävä voima Siperian vuosina ja paluuvuosina Inkerinmaalle.

Syntymäpäiväkahveille osallistui Hilja-Marian ainut elossa oleva tytär Viola sekä joukko lapsenlapsenlapsia.

Palvelukeskuksessa Eksote tarjoaa kakkukahvit koko väelle, kun joku asukkaista täyttää sata vuotta. Lisäksi synymäpäiväsankari saa kukkakimpun, kertoi osastonhoitaja Katri Rantasalo.

AR

.

2013-03-28_Ruokolahtelainen


Comments